Pradedamas balsavimas: išrink pagrindinius šalies patiekalus

Pradedamas balsavimas: išrink pagrindinius šalies patiekalus
AA

Gastronominės, arba skonių, patirtys daugeliui tampa pagrindiniu kelionės tikslu. O kokius Lietuvos skonius privalo atrasti svečiai iš užsienio? Šaltibarščių, silkės, šakočio, gilių kavos?
Lietuvos turizmo centras kviečia balsuoti ir išrinkti tuos, kurie privalo patekti į nacionalinį meniu. Jūsų mėgstamiausi valgiai taps Lietuvos gastronominio pasakojimo patirčių ieškotojams dalimi ir nuguls į daugelio Lietuvos restoranų lėkštes.

SRIUBOS

Pagal tyrimus, kas ketvirtas lietuvis sriubą valgo kasdien, o net 87 proc. – bent kartą per savaitę. Sriubos kadaise valgytos ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Įdomu, kad kone seniausia žinoma lietuviška sriuba yra putra, virta iš visko, ko tuo metu turėdavo šeimininkė - kruopų, mėsos, žuvies... Sultiniai ir skystos sriubos dvarų virtuvėje atsirado tik XVIII a. O kokią sriubą galėtume dabar tituluoti lietuviško stalo karaliene? Mišku kvepiančią grybienę? O gal rožiniu potvyniu kiekvieną vasarą šalį užliejančius šaltibarščius?
 

UŽKANDŽIAI

Ne be reikalo sakoma, kad lietuviai suvalgo daugiausia pasaulyje juodos duonos - per metus vienas žmogus įveikia net 110 kg! Mums juoda duona reikalinga ir pusryčiams, ir prie sriubos, ir net prie pagrindinio patiekalo. O kur dar kepta duona užkandžiui! Ar gali šį užkandį nukonkuruoti silkė, kibinai ar skilandis? Išrinkime kartu populiariausią lietuvišką užkandį!

 

PAGRINDINIS PATIEKALAS

Lietuvoje viešėdami turistai į socialinius tinklus dažniausiai kelia nuotraukas su cepelinais. Nors patiekalai iš bulvių Lietuvoje paplito tik XX a., daugelio tiek mūsų, tiek restoranų virtuvėse karaliauja bulviniai blynai, bulvių plokštainiai, bulviniai vėdarai ar tie patys cepelinai. Lietuvos kulinarijos istorikams raginant nupūsti bulvių sluoksnį nuo tradicinės mūsų šalies virtuvės, pagalvokime, ar pelnytai cepelinų šešėlyje atsidūrė zrazai, virtiniai ir balandėliai? Kurį iš šių patiekalų galime drąsiai įtraukti į nacionalinį meniu kaip geriausiai reprezentuojantį lietuviškas gastronomines tradicijas?

DESERTAI

Ar žinote, kad kadaise šviežias agurkas Lietuvoje laikytas vaisiumi? O dar ant Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos stalo patiekti švieži agurkai su medumi gali būti laikomi seniausiu lietuvišku desertu? Barbora Radvilaitė, sakoma, labiausiai mėgdavo pasilepinti šakočiu. O kokį lietuvišką desertą šiais laikais galime laikyti Nr.1? Balsuokite už tradiciškiausią lietuvišką smaližių simbolį, kurį rekomenduotumėte turistams ne tik paragauti, bet ir parvežti kaip saldžias lauktuves iš Lietuvos.

GĖRIMAI

Per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau... Taip prie stalo baigiasi nemažai lietuviškų pasakų. Be abejo, Lietuvą pasaulyje labiausiai garsina midus ir naminis alus, kurio mielių DNR, ištirta moksliškai, neturi analogų visame pasaulyje. O kokiu gėrimu labiausiai norėtumėte pavaišinti svečią iš užsienio, linkėdami jam sveikatos ir gero kelio? Galbūt niekur kitur pasaulyje jis negautų paragauti sulos ar kefyro, o gal agrastų vyno, tik Lietuvoje? Atiduokite balsą už gėrimą, kurio skonis turistams visada turėtų priminti kelionės į Lietuvą įspūdžius.

 

Visas šias kategorijas ir dar daugelį kitų rasite čia, kur taip pat galėsite atiduoti ir savo balsą.