Reklama

VMVT nustatė itin šiurkščius higienos ir maisto saugos pažeidimus Klaipėdos restorane

VMVT nustatė itin šiurkščius higienos ir maisto saugos pažeidimus Klaipėdos restorane
AA

Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai, bendradarbiaudami su Valstybine mokesčių inspekcija ir Valstybine darbo inspekcija, atliko neplaninį patikrinimą.

Patikrinimo metu UAB ARENEM restorane „URZAA“ Klaipėdoje, nustatyti šiurkštūs higienos pažeidimai, kurie jau buvo fiksuoti ir ankstesnių patikrinimų metu, tačiau iki šiol liko neištaisyti. Kadangi įmonė nevykdė VMVT nurodymų ir juos piktybiškai ignoravo, priimtas griežčiausias sprendimas – stabdyti restorano veiklą ir taikyti administracines poveikio priemones. 

Tikrinimo metu paaiškėjo, kad maisto tvarkymo veikla vykdoma nesilaikant net elementarios higienos. Patalpų, įrangos ir inventoriaus priežiūra buvo nepatenkinama: plovo gaminimo patalpoje – išdužusios grindų plytelės, lubose – atviros angos, ventiliacinės angos grotelės – apleistos, tamsios ir dulkinos. Nevalytos daržovės laikytos po plautuvės nuotekų vamzdžiais. Virtuvėje, šalia ruošiamų gaminti svogūnų, pašaliniai daiktai: ir krosnis plovui virti, ir peleninė su nuorūkomis. Maisto atliekoms, įskaitant šalutinius gyvūninius produktus, laikyti skirtų paženklintų talpų nebuvo, o į talpas surenkamas panaudotas aliejus laikytas virtuvėje, prie stelažų su švariu gamybiniu inventoriumi. Virtuvės durys į lauką buvo atidarytos, bet neapsaugotos nuo vabzdžių. Sandėliuose, kur sustatyti šaldikliai, laikytos ne tik maisto žaliavos, bet ir depozitinė tara. Inspektoriai nepateko į kai kuriuos įmonės sandėliukus, nes pasak darbuotojų šie raktų neturi..  

Rankų higienai skirtoje praustuvėje buvo sukrauti pašaliniai daiktai, o higienos priemonės – pasibaigusio galiojimo. Bare buvo pastebėta įsisenėjusi nešvara, po silikoniniais kilimėliais kaupėsi skysčiai, paviršiai netvarkingi, šaldytuvas  nešvarus, su pabirusiais maisto likučiais. Šaldytuve laikytos tiek valytos, tiek ir nevalytos daržovės, kai kurie maisto produktai pasibaigusio galiojimo. Iš viso rasta 4,5 litro ir daugiau nei 50 kg pagamintų ir sušaldytų patiekalų ir kitų maisto produktų be jokio ženklinimo, atsekamumo ar pasibaigusiais galiojimais. 

Darbuotojos neturėjo galiojančių sveikatos pažymėjimų ir dokumentų, patvirtinančių jų sveikatos žinias ir įgūdžius. Nebuvo pateiktos gaminamų patiekalų receptūros ir technologiniai aprašymai, vandens tyrimų rezultatai ir atsekamumo dokumentai. Pasikeitus vykdomai veiklai, laiku nepateiktas atnaujintas patalpų ir įrangos išdėstymo planas. 

Tai ne pirmas kartas, kai ši įmonė sulaukia VMVT dėmesio – anksčiau nustatyti pažeidimai nebuvo ištaisyti, o šįkart situacija dar pablogėjo. Įmonės neveikimas, atsisakymas bendradarbiauti ir teisės aktų ignoravimas rodo neatsakingą požiūrį ir kelia tiesioginę riziką vartotojų sveikatai. Dėl šių priežasčių VMVT priėmė sprendimą sustabdyti įmonės veiklą bei taikyti administracines poveikio priemones.